De allra flesta tjänar på att ha ett eller flera sparkonton eftersom att dessa kan användas på så många olika sätt. Det finns enklare varianter av e-sparkonton som är gratis att starta och lätta att nå, det finns sparkonton där du har en bättre ränta men där du har svårare att komma åt pengarna, och det finns sparkonton där dina pengar används till investeringar av banken för att öka dina pengars värde. Du kan även spara i obligationer, fonder och aktier, samt spara genom att amortera på dina lån. Det viktigaste du bör fastställa inledningsvis är vad du ska spara pengar till.
Ett sparkonto räcker bra om du sparar kortsiktigt
Om du vill spara pengar kortsiktigt för att exempelvis köpa en ny möbel eller liknande kan ett enklare sparkonto vara tillräckligt. Ett sådant finns att starta lätt genom din internetbank och kostar vanligtvis inget att öppna. När du väl har det aktivt kan du enkelt flytta pengar mellan det och ditt vanliga brukskonto, och överföringen sker direkt. På så sätt kan du till exempel föra över dina pengar innan du går ut för en festrunda på stan, och enbart ha så mycket som du vill spendera tillgängligt på ditt brukskonto. Eller spara undan en slant här och där för inköp eller andra nöjen.
För långsiktigt sparande har du fler alternativ att välja mellan
Vill du istället spara mer långsiktigt för en större investering eller för att ha en ekonomisk buffert, är det mer lämpligt att använda en annan typ av sparande. Detta för att få ut mer ränta på pengarna, samt att det för många är bra att inte ha enkel tillgång till pengarna. De olika sätten att spara på medför olika stora risker. Det finns konton med både låg, mellan och hög risk, samt att de olika sparsätten är olika svåra att förstå och handskas med. Vissa konton är för nybörjare och andra för mer avancerade sparare.
- E-sparkonton
- Olika sorters vanliga sparkonton
- Investeringssparkonton (ISK) och kapitalförsäkringar
- Värdepapper: aktier, fonder, obligationer, CFD, etc.
- Amortera på dina lån
Att spara är att investera i din framtida ekonomi
Du väljer rätt sparkonto för dig genom att läsa på om de olika modellerna och hitta den varianten som känns bäst för dig. Du bör ta in i beräkningen varför du sparar, hur mycket tid du vill lägga på sparandet, hur stor risk du är villig att ta, samt hur mycket pengar du faktiskt har att spara. Ett sparande bör alltid vara en investering i din ekonomi.